En helårig sæson – part 1

Dette er den første del af 3 parts blogindlæg hvor vi kigger på hele NBA. Vi starter med offseason.

The national basketball association er den bedste amerikanske liga i basketball og er vokset over de seneste mange år, hvor sporten også i Danmark har noget en vis størrelse. Ligaen består af 30 hold, 29 amerikanske hold og et canadisk hold. Den er opdelt i to konferencer – Eastern Conference og Western Conference. Her spiller alle hold 82 kampe for at nå playoffs, og dermed få en chance for at vinde det eftertragtede Larry O’brien trofæ, og kalde sig NBA-mestre.

Sæsonens opbygning

En NBA-sæson er bygget op af tre faser. Offseason, regular season og playoff. Man plejer at sige at mesterskaber bliver vundet I offseason. Det er her du kan forbedre dit mandskab med nye spillere osv. Selvom der kun bliver spillet kampe over 6 måneder, så kalder man også NBA for en liga der ikke har nogen pause, og det vil jeg forklare i det følgende.

NBA draften

Draften begynder kort tid efter NBA mestrene er blevet kåret. Den finder sted i Barclays Center i Brooklyn hvert år i juni måned. Lad mig først starte med at forklare hvad draften er. Draften er hvor hvert hold har en mulighed for at vælge de bedste collegespillere i landet, og de bedste europæiske spillere som melder sig til draften. Draften er over 2 runder, hvor alle 30 hold skiftes til at vælge spillere, så der bliver i alt valgt 60 spillere på draftaftenen.  Her kommer de hold som ikke er kommet i playoffs i spil, og det gør de via et draft lottery. Her har alle de hold der ikke er kommet i playoffs hvert en procentvis chance for at få 1. overall pick i draften, og dermed have førstevalg til at vælge den spiller, de mener er det rigtige valg for deres franchise. Det har ført været sådan, at det hold med færreste sejre havde største chance for at få førstevalget. Det er gjort lidt mere jævnt nu, så de 3 hold med færreste sejre har en lige stor chance for at få førstevalget, for at undgå at hold ”tanker”.

“Tanking”

Tanking er meget hyppigt koncept i NBA, når et hold føler de ikke længere har en reel chance for at kæmpe med om et mesterskab, så begynder holdet oftest at se mod fremtiden. Her trader man spillere til hold der vil have deres spillere, og får måske unge spillere eller draftpicks for spilleren, som de kan bruge i draften eller til at trade videre. Her ser vi også oftest holdet tabe mange kampe, og ikke være så gode. Mange siger taber med vilje, men jeg vil nu mere kalde det, at sætte et hold på banen man ved ikke kan vinde, for der er ingen sportsudøver i verden, der går på banen for at tabe med vilje. Det er en ret kontroversiel taktik, da NBA gerne ville have at alle reelt set har muligheden for at vinde et mesterskab, men problemet er bare at så meget talent er der ikke, og når nye unge talenter kommer ind i ligaen, så er der gamle stjerner der forlader den. Man kan jo ikke spille basketball for evigt. Tanking er derfor også en taktik man ikke snakker højt om i pressen, da holdene godt ved at det ikke er noget der sælger billetter, og derudover kan du også få bøder fra NBA hvis du taler om det i pressen. Målet med denne taktik er at få den bedste collegespiller, som kan bruges til at gøre holdet bedre i fremtiden.

Free agency

Hver spiller er på en kontrakt. Når den kontrakt udløber så bliver spillerne sat fri, og kan skrive under med det hold de gerne vil spille for. Der er bare en ting holdene skal være opmærksom på. Alle hold er under et lønloft, og kan kun bruge de pengene de får tildelt under det lønloft. For eksempel var det i år 109 million dollars. Så alle spillere på holdet skal passe under det givet lønloft, hvis de går over betaler de luxury skat, og så skal ejerne betale ekstra som straf. Dette er for at hold ikke bare tager alle de bedste spillere ind på et hold, og det bliver mere ligeligt fordelt, så man også for en mere konkurrencedygtig liga. Under free agency ser vi også sommetider nogle helt vilde ting, hvor en spiller ender et sted ingen havde set komme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*